Het verhaal van de niet moslima in de Arabische les

bekeerling arabisch leren

Afgelopen vrijdag ging de Online cursus Arabisch Leren Lezen voor Beginners van start. We hebben de cursus hier en daar gepromoot, niet volop, maar aardig wat mensen zijn op de hoogte gebracht van de start van de cursus. Dit detail benoem ik niet voor niks, het heeft te maken met de moraal van het verhaal.

Een Apart Berichtje

Na afloop van de eerste les kreeg ik een berichtje van de man van de lerares met een wel heel apart gegeven. ‘Wist je dat er maar één zuster aanwezig was in de les en dat zij geen moslima is?’ Hhhh …. geen moslima, zeg ik. ‘Ja, geen moslima!’

Dat er zich maar één zuster heeft aangemeld, ok, maar geen moslima?!

De man vervolgt door te zeggen dat ze al zes jaar interesse heeft in de islam, maar de shahada nog niet heeft uitgesproken. Subhanallaah, interessant ..

Ik was benieuwd naar haar verhaal en dacht wellicht kan ik haar helpen om dat laatste stapje te zetten. Dus besloot ik haar een belletje te geven.

Het Telefoongesprek

Na mijn verbazing te hebben geuit dat ze als niet-moslima deel heeft genomen aan een online Arabische les, vroeg ik haar naar de reden. Want ik zei ik ken genoeg ‘geboren moslims’ die geen Arabisch kunnen lezen, maar de stap nooit zetten. Het feit dat zij van al die zusters die het bericht van de start van de cursus hebben gelezen, zich als enige heeft aangemeld, zegt genoeg. Dit waren haar woorden:

‘Ik heb interesse in de islam, maar het is voor mij moeilijk om een moslima te vinden die mij verder kan helpen. De Koran is de bron van de islam en deze is in het Arabisch. Dus om de islam te kunnen begrijpen moet ik die taal leren.’ En de volgende zin waarmee ze afsloot is me het meest bijgebleven:

Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen om de islam te begrijpen

Onze nieuwe zuster in de Islam

Een andere zin die me eerlijk gezegd ook wel heeft geraakt, is dat ze zei: ‘Ik was trouwens de enige in de les. Er was niemand anders …’

Het is alsof ze daarmee indirect zegt dat er kennelijk niemand anders dan mij interesse heeft getoond om de Arabische taal te leren!

Wees Onafhankelijk

Toen ze zei: ik wil niet afhankelijk zijn … dacht ik dat is nou precies de mening die ik ook heb en wellicht velen met mij wanneer ik kijk naar veel van onze broeders en zusters. Je hoort vaak uitdrukkingen als: ‘Ik ga naar die moskee omdat de khutba (vrijdagpreek) daar wordt vertaald’ of ‘Wat is de beste vertaling van de Koran?’

Dat je als bekeerling of moslim die net de weg terug heeft gevonden naar het geloof afhankelijk bent van vertalingen, begrijpelijk. Maar dat je daar genoegen mee neemt en altijd afhankelijk blijft van anderen om je geloof te begrijpen; nee! Dat hoort niet!

Haar Leeftijd

Je leest het verhaal en denkt, die zal vast wel in de begin twintig zijn? Dit maakt het verhaal nog alleen maar mooier en meer inspirerend: deze mevrouw is 50 jaar! Masha Allah!

Happy End

We houden allemaal van verhalen die goed aflopen toch? Ik kan je vertellen dat dit verhaal Alhamdolilah niet mooier kon aflopen.

Ik vroeg haar aangezien je al zes jaar loopt met de intentie om moslima te worden of het moment niet daar is om de shahada uit te spreken. ‘Is het goed als ik het voordoe en jij me nazegt?’ Het was even stil en toen was het antwoord: ‘Ja, is goed!’

Ik verwelkomde haar binnen de islam en beloofde haar dat haar lerares ook buiten de les met haar in contact zal blijven voor al haar vragen en om haar te begeleiden. Dit op eigen verzoek van de lerares, moge Allah haar belonen.

Mijn advies aan haar was dat ze alles rustig op haar af zou moeten laten komen en dat ze de islam de toegang tot haar hart moet gunnen zodat deze die overneemt en zij haar geluk zal vinden in de islam.

Ze was heel blij met dit advies en daarmee beëindigden wij ons gesprek. Moge Allah ons en haar standvastigheid schenken en het van ons accepteren. Ameen.

De Moraal

Als moslims dienen we altijd lering te trekken uit de gebeurtenissen om ons heen. En met name verhalen zijn daar ideaal voor. Allah zegt:

Vertel de verhalen zodat zij zullen nadenken

Koran 7:176

Beste broeders en zusters

Dit is een mevrouw van 50, die geen moslima is, moeite heeft met de Arabische klanken en toch de stap heeft durven zetten om zich aan te melden voor een online cursus Arabisch. Ze wilt de Koran begrijpen en onafhankelijk zijn van anderen!

Dit is ook wat ik zie bij veel bekeerlingen; ze beginnen direct met het leren lezen van de Arabische taal. Zo logisch is dat volgens hen en zo logisch is het ook in de werkelijkheid. Je moet als moslim de Arabische taal kennen, punt.

Waarom zijn veel van onze broeders en zusters dan zo laks? Wat voor excuus heb je wanneer het gaat om een online cursus die vanaf je smartphone te volgen is? Zoals dit het geval is bij onze Online cursus Arabisch Lezen bijvoorbeeld.

Met diezelfde smartphone ben je wel in staat om uren actief te zijn op social media? Een uurtje per week om de Arabische taal te leren is dan teveel gevraagd? Of niet belangrijk genoeg?

Wellicht dat de lokale moskee zo’n cursus aanbiedt, dat is natuurlijk ook een optie.

Tot slot richt ik me in het specifiek tot onze Marokkaanse broeders en zusters die nog geen Arabisch kunnen lezen. Besef jij je wel hoe begunstigd je bent omdat jij een hele grote voorsprong hebt op anderen. Deze voorsprong is dat jij niet veel moeite hebt met de uitspraak van de Arabische klanken. Benut dit voordeel dan ook!

Ik ben een beginner en wil Arabisch Leren lezen =>

Ik kan al een beetje lezen en wil werken aan mijn Woordenschat =>

Wat zijn jouw obstakels bij het leren van de Arabische taal? Of wil je gewoon reageren op het verhaal? Voel je vrij om een reactie achter te laten.

Misschien ook interessant…

2 Reacties

 1. Fauzia

  Asalaam oe alaikoem

  Alhamdollilah dat er weer een ziel ons mooie geloof is binnen getreden. Allah leidt wie hij wil.
  En dat jullie de eer hier voor hebben gehad, Masha Allah.

  Zou leuk zijn als er een cursus zou komen dat opvolgend is op de 1 ste woordenschat cursus. Maar dan wat uitdagender… heb deze gevolgd en vondt het leerzaam… ik hoopte op een tweede vervolging hierop.

  Ghair insha Allah.

  Mooi werk van jullie.

  Wa assalaam oe alaikoem

  Antwoord
  • Arabico

   Wa alaikom assalaam. Alhamdolilah dat Allah ons deze eer heeft geschonken inderdaad.

   Goed om te horen dat je de cursus Alledaags Arabisch als leerzaam hebt ervaren. We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een vervolg op deze cursus.

   Je wordt daarover op de hoogte gehouden via onze mailinglijst.

   Baareke Allaaho fiek

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?